Waterschap Limburg pakt schadelijk plantje aan

© iStock
Op een aantal gronden van Waterschap Limburg in Noord-Limburg is knolcyperus gesignaleerd; een voor gewassen schadelijk plantje, zeker voor de agrarische sector.
Het plantje is tot nu toe aangetroffen op 16 locaties, waarvan 9 grenzen aan agrarische grond.

Schadelijk

De knolcyperus is een klein plantje dat veel lijkt op gras. Bestuurder Waterschap Limburg Har Frenken: "De knolcyperus is een plantje dat echt in opkomst is. We nemen de signalering uiterst serieus, omdat we willen voorkomen dat het plantje tussen de gewassen van agrariërs gaat groeien. Dat kan leiden tot een tijdelijk, plaatselijk teeltverbod met economische schade als gevolg."

Bestrijden

Op twee locaties is de grond inmiddels afgegraven. Op de overige locaties bereidt het Waterschap maatregelen voor om ook daar de grond volledig schoon te maken, maar dat is niet altijd een makkelijke klus. "Op enkele locaties is de besmetting groter en is afgraven te risicovol. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is op die locaties de meest effectieve methode. Helaas moeten we wachten op toestemming van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om gewasbestrijdingsmiddelen voor dit doel te mogen gebruiken."
Het plantje kan overigens geen kwaad voor de natuur of voor de gezondheid.