KNZB wil zwemles voor asielzoekers na dood Syrische jongen

© Track '88
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) pleit voor zwemles en betere voorlichting over de gevaren van zwemmen voor asielzoekers. Aanleiding is de dood van de 16-jarige Syrische jongen in het buitenbad in Blerick.
"Het is echt belangrijk om er aandacht aan te besteden bij de integratie", zegt Alice Schols van de KNZB bij de NOS. "Bijna alle Nederlanders kunnen zwemmen. Bij goed weer gaan we dat ook massaal recreatief doen, waardoor het er voor asielzoekers heel makkelijk uitziet. Dan denken ze: o, dit kan ik ook."

Verdronken

Aanleiding voor de oproep van de KNZB is de dood van de 16-jarige Syrische jongen in Blerick. Hij werd maandagmiddag in kritieke toestand uit het water van het buitenzwembad gehaald, is ter plaatse gereanimeerd en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Nijmegen gebracht. Daar overleed de jongen korte tijd later.

Waarschuwing

Medewerkers van het zwembad zouden de jongen herhaaldelijk gewaarschuwd hebben om het diepe bad niet in te gaan, omdat de jongen niet kon zwemmen. De politie onderzoekt wat er maandagmiddag precies is gebeurd.
Wethouder Ben Aldewereld gaat dinsdagmiddag met het zwembadpersoneel van het zwembad in Blerick in gesprek over de dood van de jongen.