Adresfraude-experiment in Horst aan de Maas

© iStock
De gemeente Horst aan de Maas doet mee met een landelijke proef om adresfraude tegen te gaan.
Door databestanden van de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau, de Basisregistratie Personen en de politie te koppelen, worden mogelijke fraudegevallen eerder ontdekt.

Stiekem samenwonen
Het gaat dan bijvoorbeeld om meer bewoners op één adres die niet officieel geregistreerd zijn, om stiekem samenwonen en uitkeringsfraude. In Horst zijn ongeveer 60 adressen gecontroleerd, waarvan weer de helft nader werd onderzocht. In zeker twee gevallen bleek sprake van fraude.

Kinderbijslag en AOW

Mia Smits, hoofd afdeling burgerzaken van de gemeente Horst aan de Maas: "Adressen waar een afwijking is geconstateerd, die worden ons gemeld. Dat gaan wij verder onderzoeken en eventueel gaan we nog op bezoek. Soms wordt er op een adres zowel een AOW-uitkering als een kinderbijslag uitgekeerd. Dat kan best kloppen, als een ouder bij zijn kind woont. Maar soms blijkt er dan toch sprake van fraude."
Ook vanwege de veiligheid is het belangrijk dat de gemeente over de juiste gegevens beschikt, bijvoorbeeld in het geval dat er geëvacueerd moet worden.

Besparing van 14 miljoen

Landelijk zijn er 12.000 adressen bezocht. In bijna 5000 gevallen was er een foutief adres opgegeven. Al deze opgespoorde gevallen bij elkaar besparen de schatkist naar schatting maximaal 14 miljoen euro.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!