Terrorismeverdachten verbleven op vakantiepark Weert

© WeertdeGekste.nl
De terrorismeverdachten die donderdag in Weert zijn opgepakt, verbleven op een vakantiepark in de buurt.
Dat zei burgemeester Jos Heijmans donderdagavond in tv-programma Pauw. "Ze wonen niet in Weert. Ze komen ook niet uit Weert, gelukkig, zeg ik als burgemeester."

Misverstand

Heijmans zei dat in zijn gemeente zeven verdachten waren opgepakt. Dat is echter het totale aantal arrestanten, herhaalde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Niet alleen in Weert, maar ook in Arnhem verrichte de politie aanhoudingen. "Ik denk dat het een misverstand is."
De burgemeester van Weert werd op de dag van de politieactie zelf geïnformeerd, vertelde hij.

Kermis

In Weert gaat vrijdag een grote kermis van start, maar politie en OM benadrukken dat er geen enkele aanwijzing is dat de verdachten het daarop hadden gemunt

Rechter-commissaris

De zeven mannen die zijn opgepakt omdat ze volgens justitie vergevorderde plannen hadden voor een aanslag, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Volgens het Openbaar Ministerie wilde het zevental bij een grote terroristische aanslag op een evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden ze een autobom willen laten ontploffen.

IS

Welk evenement de verdachten op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. De groep kwam in beeld door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., werd in 2017 nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Onderzoek

De verdachten zijn tussen de 21 en 34 jaar en werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in die plaatsen deed de politie onderzoek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!