Ruim 1200 deelnemers eerste dag DNA-onderzoek Nicky

© 1Limburg/WhatsApp
Ruim 1200 mannen hebben tijdens de eerste dag van het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak-Nicky Verstappen wangslijm afgegeven.
De politie telde zaterdag in totaal 1225 mannen. Dat voldoet bijna aan de verwachting: de politie ging voor de eerste dag uit van 1250 deelnemers.

Privé-omstandigheden

"De opkomst is zeker niet slecht", zegt politiewoordvoerder Dick van Gooswilligen."Aan het eind van de rit gaan we kijken wat we doen met de mensen die zich niet hebben gemeld." Dat is dus na 18 maart, want zolang duren de DNA-afnames nog. Mensen die zaterdag door privé-omstandigheden niet konden komen, kunnen zich ook zondag of een andere dag melden, aldus de woordvoerder.

Extra DNA-straten

Er werd zaterdag op zes locaties DNA afgenomen: vier plekken in Landgraaf, een punt in Heerlen en een locatie in Heibloem. Opvallend was ook dat er mannen vrijwillig hun DNA kwamen afstaan. Op twee locaties in Landgraaf was het zo druk dat er extra DNA-straten werden geopend.

Familie of verwanten

In totaal zijn er in deze megazaak 21.500 mannen opgeroepen. Het gaat dan vooral om mannen uit de regio Heibloem, Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Het is voor politie en justitie de laatste strohalm om de dader te vinden. Bij het onderzoek wordt niet gezocht naar een één-op-één match, maar naar familie of verwanten van de eigenaar van het DNA dat bij Nicky werd gevonden.

Veel vragen

Het grootste DNA-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland, leidt tot veel vragen. 1Limburg geeft antwoord op de 10 meest gestelde vragen.