In Istanbul opgepakte cameraman uit Limburg weer vrij

© Twitter, Lucas Waagmeester
Cameraman Bram Janssen uit Maasbree is door de Turkse politie zondagavond vrijgelaten. Hij werd eerder op de dag opgepakt toen hij opnames was het maken van de verboden Gay Pride in Istanbul.
Hij was beelden aan het opnemen van activisten die werden opgepakt. Hij deed dat namens het Amerikaanse persbureau AP. Janssen toonde aan de agenten nog wel zijn Turkse perskaart, maar hij werd toch meegenomen in een politiebus.
"Bram werd tijdens zijn arrestatie wel goed behandeld. Het is dus met een sisser afgelopen", zo vertelde journalist Olaf Koens bij RTL Nieuws. Hij had nog contact met zijn collega.
NOS-correspondent Lucas Waagmeester legde vast hoe Janssen werd opgepakt.
Bram Janssen is sinds een jaar in Istanbul gevestigd als cameraman voor AP. Hij werkt in Turkije en het Midden-Oosten.

Traangas en rubberen kogels

De Istanbul Pride werd in 2003 voor het eerst gehouden. Sinds 2015 is het evenement verboden. Volgens de Turkse autoriteiten is onder meer uit veiligheidsoverwegingen tot die maatregel besloten. Ondanks het verbod ging zondag toch een menigte de straat op in het centrum van Istanbul. De politie gebruikte onder meer traangas en rubberen kogels om de groep uiteen te drijven. Volgens de organisatoren van de parade zijn circa twintig mensen aangehouden.