Stresstest voor waterafvoer Limburgse beken

© archief iStock
Waterschap Limburg laat een stresstest voor de voornaamste Limburgse beken uitvoeren.
De stresstest moet aantonen in hoeverre beken wat waterafvoer betreft bestand zijn tegen hoosbuien die bijvoorbeeld twee keer heviger zijn dan die van afgelopen zomer.

Kaart

Het waterschap stuurt voor die test de komende jaren medewerkers het veld in die nauwkeurig de situatie van de beken in kaart brengen, zo licht Har Frenken, bestuurder bij Waterschap Limburg toe. "Voor meerdere beken zijn wel al theoretische berekeningen uitgevoerd, maar de daadwerkelijke situatie kan daar toch soms aanzienlijk van afwijken. Denk bijvoorbeeld aan een beek die door slib een stuk minder diep is dan aangenomen. Een beek is altijd in beweging."
Aan de hand van de uitkomst, bepaalt het waterschap of en waar aanvullende maatregelen tegen wateroverlast nodig zijn.

Oproep

Het waterschap geeft met de stresstest gehoor aan een oproep van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). De agrarische belangenorganisatie pleitte gisteren voor een dergelijke test van de beken. LLTB beroept zich bij het pleidooi voor de stresstest op een rapport van het adviesbureau Kragten dat in opdracht van de LLTB onderzoek deed naar het noodweer van mei en juni. Boeren, maar ook particulieren en bedrijven, liepen toen voor vele miljoenen aan schade op door extreme regenval.

Rapport

Kragten pleit in het rapport ook voor meer onderhoud aan beken. Het gaat daarbij om zaken als maaien van oevers en uitbaggeren van beken. Volgens Frenken was het waterschap al voor de oproep van de LLTB bezig met maatregelen, zoals meer aandacht voor maaien en uitbaggeren en de aanleg van waterbuffers onder meer kwetsbare gebieden in Noord-Limburg.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!