Provincie trekt harder aan Philharmonie zuidnederland

© Istock
Philharmonie zuidnederland moet actiever worden binnen Limburg en de Euregio en minder in Noord-Brabant.
Dat vindt het provinciebestuur als de forse korting van de provincie Noord-Brabant op haar subsidie aan het symfonieorkest definitief doorgaat.

Korting

Vrijdag moeten Provinciale Staten van Noord-Brabant beslissen over een voorgestelde korting van een half miljoen - dat is 25 procent - op de subsidie.

Subsidie

Als daar groen licht voor wordt gegeven, wordt de provincie Limburg na het Rijk de grootste subsidiegever met jaarlijks 1,75 miljoen euro, tegenover dan 1,5 miljoen van Noord-Brabant.
En dat moet consequenties hebben, blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van de vijf coalitiepartijen CDA, SP, VVD, D66 en PvdA.

Educatie

Daarin staat ook dat de Philharmonie zuidnederland als gevolg van de Brabantse korting minder concerten kan geven en educatieve activiteiten kan ondernemen. "Een aantal activiteiten moet direct worden stopgezet. Het programma dat 1,5 jaar van tevoren wordt gemaakt en dus voor 2018 al geheel vastligt, moet met spoed worden herzien", aldus het provinciebestuur.

Afspraken

Het gevolg is ook dat het orkest een aantal theaters een bedrag moet betalen omdat ze gemaakte afspraken niet meer kan nakomen.

Businessplan

Maar Noord-Brabant heeft tot nu toe niet aangegeven hoe met die bijkomende kosten om moet worden gegaan, constateert het provinciebestuur. Want eerder stemde het wel in met het businessplan 2017-2020. Een andere onzekerheid is dat onduidelijk blijft hoeveel subsidie de Philharmonie zuidnederland vanaf 2020 van de provincie Noord-Brabant krijgt. Want de korting van een half miljoen geldt voor 2018 en 2019.