Eigenaar hooi Cannerberg: 'Je voelt je verantwoordelijk'

© Jean-Pierre Geusens
Mathieu Vrancken, de boer die zijn hooibalen had opgeslagen in de grotten tussen Kanne en Maastricht, zit met zijn handen in het haar.
Hij is vijf dagen in de weer om hulp te bieden waar dat mogelijk is.

Getipt
In de nacht van donderdag op vrijdag werd hij getipt dat er rook uit de grotten kwam. Vrancken is de eigenaar van het hooi en stro in de grotten onder de Cannerberg. De eerste dagen kon hij nog helpen, maar vijf dagen na het ontstaan van de brand kan ook zijn hulp niet meer veel uitrichten.
Verantwoordelijkheid
Vrancken vindt het vervelend dat zijn naaste buren veel overlast ervaren van de rook die uit de grotten komt: "Je voelt je verantwoordelijk, hoewel je dat niet bent. Er is overlast voor de omgeving, voor de buren, de mensen van het dorp, de mensen van Château Neercanne. Dat is moeilijk en dat geeft een onbehaaglijk gevoel."

Verdachten gezien
In de nacht van donderdag op vrijdag zijn twee Belgische mannen van in de twintig opgepakt en verhoord. Later zijn ze weer vrijgelaten, maar ze blijven verdacht. Vrancken heeft hen vóór de brand nog in de grot gezien. Wat de twee mannen daar deden is onduidelijk. "Ik heb kort ervoor twee mensen gezien en gesproken in de grot. Dat heb ik ook doorgegeven aan de politie en zij zijn onderzoek aan het doen."