Oppositie Brunssum zegt vergadering integriteitsonderzoek af

© Archief L1
Het loopt niet lekker tussen de politieke partijen in Brunssum. Oorzaak is het integriteitsonderzoek naar wethouder Jo Palmen.
Zaterdagmorgen zouden de fractievoorzitters van de oppositie en de coalitie de koppen bij elkaar steken, maar de oppositie zegde de vergadering plots af.

'Groot risico'
De partijen zouden bij elkaar komen om de aanbevelingen uit het rapport over de nieuwe wethouder Jo Palmen te bespreken. Hij zou namelijk een 'groot risico' vormen voor Brunssum in verband met uitspraken uit het verleden. Daarnaast heeft Palmen op dit moment ook nog privé een rechtszaak tegen de gemeente lopen.

Showtje

Toen de coalitie fractievoorzitters zaterdagmorgen netjes op tijd op de plek van de vergadering aankwamen, bleek dat de oppositie niet kwam opdagen. Ger Gerards, fractievoorzitter Brunssumse Christen Democraten (BCD), vertelt op L1 Radio: "Blijkbaar hebben zij zich gister afgemeld, omdat zij geen tijd hadden voor de vergadering." Gerards is van mening dat de partijen er samen wel uit kunnen komen, maar dat de oppositie er 'een show van wil maken'.

'Geen idee'

Servie Broers, fractievoorzitter van de PvdA, laat aan L1 weten dat de oppositie geen idee had waar de vergadering over zou gaan en vrijdagmiddag een mail heeft gestuurd om de vergadering af te zeggen. "Er is een mail gestuurd met redenen waarom we niet kunnen komen. Ook is er meteen een voorstel gedaan om de vergadering naar maandagavond te verplaatsen."

Moeilijk contact

Broers is ook van mening dat het contact met de coalitie maar moeilijk is. "We hebben al een paar keer geprobeerd contact te maken, maar dat is niet gelukt. Dat ligt wellicht aan beide kanten, maar de gegevens over de aanbevelingen liggen toch echt aan de overkant en niet bij ons."

Chaos

Daarmee lijkt de chaos, die burgemeester Luc Winants eerder al voorspelde, werkelijkheid te zijn geworden. Hij benadrukte dat een vergadering, voorafgaand aan de vergadering van komende woensdag, van groot belang is. Maar de partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.
Of de vergadering maandag doorgaat, is nog even afwachten.