'Abrikozenpitten worden Roermondenaar bijna fataal'

© iStock
Het opeten van een half zakje abrikozenpitten werd Roermondenaar Gert Arts (74) bijna fataal.
Hij kocht de pitten bij een natuurwinkel op het station in Eindhoven, toen hij moest wachten voor de trein naar Roermond. "Laat ik die eens proberen", vertelt hij aan RTL Nieuws. Al snel voelde hij zich niet lekker. Gert ging zich in de trein alleen maar slechter voelen. "Ik zat telkens op het randje van bewust en onbewust."

Geen zuurstof in bloed

Eenmaal thuis belde zijn vrouw 112 en kwam hij op de intensive care terecht. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij nauwelijks nog zuurstof in zijn bloed had. "De internist zei tegen mijn vrouw: hij zou eigenlijk dood moeten zijn." De situatie was zo ernstig dat zijn kinderen werden opgetrommeld.

'Vijf pitten per dag maximaal'

Later die avond herstelde zijn situatie. Zijn vrouw vond ondertussen thuis in zijn jas het half opgegeten zakje met abrikozenpitten. Daarop stond in kapitalen dat er maximaal vijf pitten per dag mogen worden gegeten. Dat had haar man niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen. Dat moet er echt héél duidelijk opstaan. Dat het dodelijk is als je er meer dan tien van eet."

Kauwen of malen

De Nederlandse Vereniging voor Toxicologie bevestigt bij RTL Nieuws dat de pitten gevaarlijk kunnen zijn. "In de pitten van abrikozen zit amygdaline", vertelt Minne Heringa. "Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Dat is een bekend gif, daar ga je vrij snel aan dood."