Viskweker vist naar schadevergoeding van overheid

© iStock
Viskweker Coen Coumans uit Weert vindt dat de overheid hem in financiële problemen heeft gebracht en eist daarom een schadevergoeding.
Coumans en twee andere viskwekers vinden dat ze recht hebben op tonnen schadevergoeding. Donderdag stonden de kwekers en de overheid tegenover elkaar in de rechtbank in Den Bosch.

Hoofd boven water
?De Weerter visspecialist kweekte meerval. Door een subsidie van het Rijk aan een andere viskweker uit Brabant, lukte het hem naar eigen zeggen niet meer om het hoofd boven water te houden. "De subsidie was eigenlijk bedoeld voor tilapia. Maar op een gegeven moment werd ook meerval gekweekt bij het Brabantse bedrijf. Ik ben niet opgewassen tegen een bedrijf dat een miljoenensubsidie krijgt en dat vervolgens nog verkeerd gebruikt ook."

Fouten gemaakt
"Wanneer de controle op de subsidieregeling door de overheid ook nog eens te wensen overlaat, ben je ten dode opgeschreven." De overheid heeft toegegeven dat er afgelopen jaren fouten zijn gemaakt. Zo is niet voldaan aan enkele Wob-verzoeken vanuit de viskwekers. "Dat wil niet zeggen dat de zaak gewonnen is", legt Coumans uit. "We moeten eerst bewijzen dat de overheid schuldig is aan onze financiële problemen. Daarna moeten we kijken welke vergoeding daar tegenover staat."

De uitspraak is op 1 mei.