Limburgse basisscholen lopen miljoenen mis

© iStock
Limburgse basisscholen lopen miljoenen mis voor achterstandsleerlingen. Dit zijn kinderen van laagopgeleide ouders.
Dit komt enerzijds door de slechte administratie van scholen zelf en anderzijds door de landelijke regeling die nadelig uitpakt voor Limburg. Dat meldt De Limburger op basis van onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Miljoenen

De onderzoekers namen de regelingen voor kinderen met een achterstand onder de loep en vergeleken die met cijfers van het CBS. Daaruit bleek dat scholen in de Randstad veel meer geld krijgen dan de rest van het land. Limburg moet het stellen met zeventien miljoen euro voor hulp. Uit onderzoek is gebleken dat de scholen zo'n drie miljoen euro mislopen door de matige administratie.

Extra steun

Volgens de onderzoekers moet dat flink veranderen. Ze vinden het vooral belangrijk dat de bedragen eerlijker en over een grotere groep kinderen wordt verdeeld. "Wij zien in onze analyse dat een veel grotere groep kinderen behoefte heeft aan extra financiering", zegt onderzoeker Ron Diris tegen de krant. "Want ook leerlingen met een vader of moeder met een diploma op MBO-1- of MBO-2-niveau, hebben eigenlijk extra ondersteuning nodig."