Zuid-Limburg niet geschikt voor gasboringen

© iStock
Zuid-Limburg is relatief ongeschikt om naar schaliegas te boren. Dat blijkt uit een milieuonderzoek van het ministerie van Economische Zaken.
Daarmee lijkt toekomstige schaliegaswinning - een vorm van energiewinning die in Nederland vooral tegenstanders kent - in de regio een stuk onwaarschijnlijker geworden. Het onderzoek was bedoeld om het Rijk objectieve informatie te geven voor de vraag óf, en zo ja wáár in Nederland boring naar schaliegas acceptabel zou zijn. Ook de Limburgse bodem is vermoedelijk schaliegasrijk.

Slechts matig inpasbaar
In de zuidelijke helft van Limburg zou schaliegaswinning echter volgens het rapport slechts ‘matig inpasbaar’ zijn, waarmee de regio samen met de kustgebieden ’s lands minst geschikte plek voor boringen is. Zuid-Limburg zou onder meer een relatief grote kans op aardbevingen lopen indien in de diepe onderlagen geboord wordt, en ook het risico op aantasting van het grond- en oppervlaktewater is er groter dan elders.

'Gemiddeld geschikt'
De noordelijke helft van de provincie wordt als ‘gemiddeld geschikt’ beschouwd, maar áls er ooit in Nederland geboord zou worden, ligt het voor de hand dat andere gebieden in Nederland eerder in aanmerking komen. Bij de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, Flevoland en in Noord-Nederland zijn de risico’s volgens het rapport nog een stuk lager.

Omstreden methode
Schaliegas is gas dat in versteende kleilagen op één tot vijf kilometer diepte zit. Het winnen gebeurt door diep in de grond te boren en vervolgens onder hoge druk vloeistof in de lagen te spuiten, waardoor het gesteente scheurt. Deze methode, het zogenoemde fraccen, is omstreden. Mede door de maatschappelijke reuring over het onderwerp heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloten dat de komende vijf jaar in Nederland niet geboord zal worden. Later dit jaar besluit het kabinet of schaliegaswinning een optie blijft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!