Proces Ivana Smit begint, acht zittingsdagen voor de boeg

© Istock/Instagram
Acht maanden na de dood van het Sittardse model Ivana Smit komt er mogelijk meer duidelijkheid over de omstandigheden rond haar overlijden. Vanaf woensdag buigt een Maleisische rechter zich over de zaak.
Tijdens acht zittingsdagen in een zogeheten 'Coroner's court', een speciale juridische procedure, worden bewijsstukken bekeken, tientallen getuigen gehoord en onderzoeken en rapporten doorgespit. Zo moet de rechter gaan ontdekken wat eind vorig jaar de oorzaak is geweest van de dood van het 18-jarige model, of er verdachte omstandigheden waren en of er mogelijk iemand strafrechtelijk betrokken is bij Ivana's dood.

Amerikaans echtpaar

De 18-jarige Sittardse viel op 7 december van een balkon van een hotel in de hoofdstad Kuala Lumpur en overleed. Ze was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar dat zij al langer zou kennen. Volgens het echtpaar hebben zij die nacht een trio met Ivana gehad, zijn zij daarna in slaap gevallen en hoorde zij pas van haar dood toen zij werden gewekt door de politie. De man en vrouw zouden naar eigen zeggen niks met de dood van haar te maken hebben.
Op het lichaam van het model werd later letsel ontdekt dat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er sporen van drugs in haar bloed gevonden.

Familie getuigen

De ouders en grootouders van Ivana zijn opgeroepen om te getuigen tijdens de zittingen in Maleisië. Zowel Ivana's moeder, grootmoeder en oom zijn afgelopen zondag naar Kuala Lumpur gereisd. Zij worden daar door een Maleisische advocaat bijgestaan, liet hun advocaat in Nederland Sébas Diekstra eerder weten.

'Ivana was een schat'

Ivana's beste vriendin Veerle Demandt volgt de zaak op de voet. Maandagavond deed zij voor het eerst haar verhaal aan tafel bij Laat op één. "Ivana was een schat. Twee dagen voordat zij overleed, heb ik haar nog geappt hoe trots ik op haar was en succes gewenst met de lingerieshow die ze daar zou lopen. Ik hoop dat zij en haar familie gerechtigheid krijgen. En dat we er achter kunnen komen wat er is gebeurd."
Het Openbaar Ministerie in Nederland is ook een oriënterend onderzoek gestart, maar kan nog niet zeggen of er ook een strafrechtelijk onderzoek gaat komen.
De zittingen in Kuala Lumpur duren tot en met 24 augustus.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!