Armlastigen verruilen Randstad voor Limburg

© Istock
Het komt steeds vaker voor dat mensen met een bijstandsuitkering uit de Randstad verhuizen en in Limburg neerstrijken.
Terwijl het aantal mensen uit de regio dat doorstroomt naar de bijstand juist afneemt, neemt het aantal mensen met zo'n uitkering dat naar deze regio verhuist sterk toe. Dat schrijft De Limburger maandagmorgen in een uitgebreid verhaal.

Parkstad

In Heerlen bijvoorbeeld stroomden er in de jaren 2011-2014 gemiddeld 270 mensen met een bijstandsuitkering de gemeente in, maar in 2015 en 2016 lag dat cijfer boven de 400. De cijfers in Kerkrade laten volgens de krant een vergelijkbaar beeld zien. Daar steeg het cijfer van 60 à 70 per jaar naar 116 cliënten afgelopen jaar.

Duw

Limburg, en dan met name de Parkstadregio, is aantrekkelijk voor armlastige Randstedelingen omdat de woningprijzen hier een stuk lager liggen. Ook is er meer dan genoeg woonruimte te vinden. De Heerlense wethouder Peter van Zutphen zegt in de krant dat de nieuwkomers niet worden gestuurd, maar dat de mensen met een uitkering wel 'geduwd worden' om te verhuizen.

Huisjesmelkers

Het zijn vooral de goedkope kamerverhuurpanden van huisjesmelkers waar de uitkeringsverhuizers terecht komen, voordat ze hun gang naar de sociale dienst maken. Woningcorporaties werken volgens Van Zutphen niet mee aan deze praktijken.