GGD: Relatief minder soa's ontdekt, aantal blijft hoog

© iStock
In het afgelopen jaar lijken minder Limburgse jongeren (25 jaar of jonger) te maken te hebben gekregen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) dan in 2016.
Volgens de GGD is het soa-vindpercentage in 2017 gedaald van 19 naar 17 procent. In totaal brachten 4659 Limburgse jongeren een bezoekje aan het Centrum voor Seksuele Gezondheid Limburg.

Praktisch opgeleid

Dat percentage is volgens de GGD, ondanks de daling, nog steeds hoog. Wat bovendien opvalt, is dat bij praktisch opgeleide jongeren vaker een soa wordt gevonden dan bij theoretisch opgeleide jongeren: 22 procent om 14 procent. Vooral praktisch opgeleide mannen, oftewel mannen met een opleiding op vmbo- of basisschoolniveau, testen positief.

Tienermoeders

Wat ook hoog is, is het aantal tienermoeders in Limburg, stelt de GGD op basis van cijfers van het CBS: in 2017 waren er 159 moeders van 19 jaar of jonger. Zij wonen vooral in het zuiden van de provincie.

Harddrugs

Een op de drie jongeren blijkt vóór of tijdens de daad drugs te gebruiken. Meer dan de helft van hen kiest daarbij voor harddrugs. Jongeren die onder invloed van drugs of alcohol seks hebben, lopen een groter risico op een soa.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!