CDA en D66 willen duidelijkheid over tijdelijke huisvesting

© iStock
D66 en CDA in het Limburgs Parlement willen opheldering over het precieze standpunt van het provinciebestuur over de huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen.
Gemeenten in Noord-Limburg hebben daar een plan voor op tafel gelegd.

Bedenkingen

D66-gedeputeerde Hans Teunissen heeft dat plan omarmd. Maar SP-gedeputeerde Daan Prevoo ziet het niet echt zitten en heeft bedenkingen.

Duidelijkheid

Daarom gaan de coalitiepartijen D66 en CDA vrijdag in een Statencommissie mondelinge vragen stellen over de kwestie. Zij eisen duidelijkheid over wat nu het standpunt van het provinciebestuur is.

Plausibel

Ze noemen de uitleg van gedeputeerde Teunissen in ieder geval 'zeer plausibel'. Volgens de gedeputeerde gaat het om tijdelijke arbeiders waarvoor geen huisvesting binnen woonkernen beschikbaar is. Daarom moet wat worden gedaan aan die 'noodsituatie'.

Duurzame woningen

Maar volgens gedeputeerde Prevoo moeten ook tijdelijke werknemers kunnen ontspannen en winkelen. Hij pleit voor 'duurzame woningen'. D66 en CDA willen vrijdag in de statencommissie ook horen wat de behoeften van de tijdelijke arbeidsmigranten zelf zijn. En op welke manier zij worden betrokken bij het zoeken naar de juiste huisvesting.
Ook stellen ze voor om te bekijken of kantoren geschikt kunnen worden gemaakt voor tijdelijke of permanente bewoning. Dat moet dan gebeuren in samenwerking met gemeenten en private partijen.