B&W Horst houden vast aan 'Herberg de Troost'

’t Gasthoês in Horst © Mijntje Wismans/MGL
Burgemeester en Wethouders van Horst aan de Maas hebben zes varianten laten uitwerken voor de verbouwing van cultureel centrum ’t Gasthoês.
Maar hun voorkeur blijft uitgaan naar het ‘oude’ toekomstplan.

Herberg De Troost
Daarin is plaats voor Herberg De Troost met een filmhuis, theaterzaal en grand-café, het plan van enkele leden van Rowwen Hèze. Ook wordt ervan uitgegaan dat de bibliotheek en de lokale omroep naar ’t Gasthoês verhuizen.

Deze variant, waarbij het monumentale pand alleen intern wordt verbouwd, kost 7,8 miljoen euro en gaat uit van een jaarlijkse exploitatiebijdrage van 200.000 euro.

Schieten

Wethouder Ger van Rensch van Cultuur presenteerde dinsdag de onderzoeksresultaten. Hij gaf te kennen dat de gemeenteraad en de gebruikers nog kunnen schieten op de plannen. Zo zijn er niet alleen zes varianten, maar is het verder nog mogelijk tal van aanpassingen te doen. Het plan wordt op 10 februari besproken.

Van Rensch hoopt dat breed draagvlak ontstaat voor één variant, die vervolgens voortvarend wordt uitgevoerd. In dat geval kan de gemeenteraad in september 2015 zijn definitieve goedkeuring geven en kan begin 2017 gestart worden met de verbouwing. De heropening zou dan eind 2017 kunnen zijn, zegt Van Rensch.