Theo Hiddema: 'Verplicht dna afstaan kan helemaal niet'

© L1
Politicus en advocaat Theo Hiddema heeft geen goed woord over voor het idee van minister Grapperhaus om te discussiëren over het verplicht afstaan van dna na een oproep.
"Ongepast, onsmakelijk, van de zotte en een gotspe", zo brengt hij zijn mening onder woorden.

Weigering

Aanleiding voor de oproep van Grapperhaus is de zaak Nicky Verstappen. Daar heeft de mogelijke dader diverse keren geweigerd om dna af te staan. Pas nadat hij door zijn familie als vermist was opgegeven, kon er dna worden verzameld van achtergebleven spullen. En daaruit kwam een 100 procent match naar voren.

Onbenullige soort

Hiddema heeft ook kritiek op het feit dat de minister niet met een plan komt maar met de oproep om te discussiëren. "Daar ben je geen minister voor, als je dat wilt, kom je met een plan en dan kan je de ins- en outs bespreken. Dit is politiek van de meest onbenullige soort waar ik misselijk van word, bedacht door een spindoctor die vond dat de minister zijn moment moest pakken."

Niet verplichten

Het verplicht afstaan van dna kan volgens Hiddema niet, omdat dat op basis van vrijwilligheid gebeurt. "Net als in de zaak van Marianne Vaatstra zijn de mensen in de zaak van Nicky Verstappen opgeroepen, omdat ze in de buurt woonden van het plaats delict. Zeker niet omdat ze verdacht waren. Je kunt mensen die nergens van verdacht worden dan ook niet verplichten. Dat is idioot, dat kan helemaal niet en zal ook nooit gebeuren."

Afwijzend

Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) staat afwijzend tegenover de suggestie van minister Ferd Grapperhaus om dna-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen. "Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun dna af te staan", stelt de orde, die wijst op principes als onschuldpresumptie (onschuldig tot het tegendeel is bewezen) en het recht op privacy.

Praktisch probleem

De orde ziet ook een praktisch probleem. "Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!