Oud-gouverneur geschokt door overlijden Ruud Lubbers

Ruud Lubbers was in 2005 nog op bezoek in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Oud-gouverneur Berend Jan van Voorst tot Voorst is geschokt door het overlijden van voormalig minister-president Ruud Lubbers.
Woensdagavond werd bekend dat de oud-premier eerder op de dag is overleden. Hij werd 78 jaar oud.

Drie kabinetten

De christendemocraat was minister-president van 1982 tot 1994. Hij leidde drie kabinetten. Van Voorst heeft twee kabinetten onder Lubbers gewerkt. "Het land verliest een groot man. Hij was een fantastische premier."

Inspirerend

Van Voorst zat in het kabinet Lubbers II als staatssecretaris van Economische Zaken en in Lubbers III als staatssecretaris van Defensie. Hij blikt terug: ''Ik vond dat een heel inspirerende tijd en een inspirerend persoon. Een man die meedacht, af en toe en veel ministers vooruit was in zijn denken en veel antennes had in de samenleving. Iemand die in de vezels proefde wat er moest gebeuren. "
Van Voorst heeft de afgelopen jaren zo nu en dan contact gehad met de oud-premier. "Ik wist dat het niet goed met hem ging en dat hij zich daarom afzonderde. Zeker de allerlaatste tijd."

Verdrag van Maastricht

Lubbers had een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht in 1992. Als minister-president was hij één van de architecten van het verdrag waaruit de hedendaagse Europese Unie én de euro voortvloeiden.
De uitvaart van Ruud Lubbers is volgende week dinsdag in Rotterdam.
Audio: Van Voorst tot Voorst over overlijden Ruud Lubbers (14 feb 2018)