Gebouwen Heerlen genomineerd voor Europees Erfgoedlabel

© Wikimedia Commons
Schunck Glaspaleis en Huis de Luijff in Heerlen zijn als Nederlandse kandidaat voorgedragen voor het Europees Erfgoedlabel.
Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten na een positief advies van de Raad voor Cultuur. Beide gebouwen spelen een belangrijke rol in het Nederlandse en Europese mijnverleden, wat voor de gemeente Heerlen en de stichting M2015 een reden is geweest de locaties aan te melden.

Europese Gemeenschap van Kolen en Staal

In Huis de Luijff heeft een van de voorbereidende vergaderingen van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de Europese Unie, plaatsgehad. Tegenwoordig zetelt daar het Toon Hermans Huis.

Cultureel centrum

Schunck Glaspaleis fungeert, behalve als monumentaal landmark van het mijnverleden, als cultureel centrum waar alle aandacht is voor het mijnverleden.

Sleutelrol

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en bij de totstandkoming van de Europese Unie. De voordrachten worden in Brussel beoordeeld door een internationale jury. In het voorjaar van 2016 wordt bekend of Schunck Glaspaleis en/of Huis de Luijff het predikaat krijgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!