Inloophuis voor Chroom-6-slachtoffers in Brunssum

© ANP/Marcel van Hoorn
Oud-werknemers van Defensie die gewerkt hebben in de depots in Brunssum en Eygelshoven krijgen binnenkort hun eigen inloophuis.
De bijeenkomsten worden georganiseerd door Frank Ulaga, zelf oud-medewerker ('84-'92) van de defensiewerkplaats in Brunssum.

Giftige verf
Afgelopen september werd bekend dat medewerkers van Defensie op grote schaal zijn blootgesteld aan verf die het giftige chroom-6 bevat. Tot 2008 werd met de gevaarlijke stof gewerkt terwijl toen al lang bekend was hoe gevaarlijk dat was. Chroom-6 is bewezen kankerverwekkend. In Limburg werd de verf onder meer gebruikt op de voormalige POMS-materieeldepots in Brunssum en Eygelshoven.

Veel vragen
Ulaga, die zelf niet ziek is geworden, merkte dat bij zijn oud-collega's veel vragen leven over het gifschandaal. "Ik werd op straat door ze aangesproken. Er zijn veel vragen en er is behoefte om er met elkaar over te spreken."

Lees ook: Oud-werknemers getuigen over gebruik chroom-6-verf

In contact brengen

Met een serie bijeenkomsten wil Ulaga zijn oud-collega's de mogelijkheid bieden te spreken over wat ze hebben meegemaakt. "Als ze er elke keer thuis over beginnen komt het ze daar ook wel eens de neus uit." Ook kunnen de oud-medewerkers elkaar helpen, bijvoorbeeld met het invullen van formulieren. "Ik wil ze vooral met elkaar in contact brengen", legt Ulaga uit, "zie mij maar als catalysator."

De eerste bijeenkomst is op vrijdag 10 april om 14:00 uur in gemeenschapshuis D'r Brikke Aove in Brunssum.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!