Top motorclub: 'Bandidos ben je in je hart, niet in je kleding'

© archief L1
"Je bent Bandidos by heart, het zit in ons hart." Dat is de reactie van prominente leden van de Bandidos na het verbod op de motorclub.
President Harrie Ramakers en zijn rechterhand reageren via hun advocaat Gitte Stevens op de uitspraak van de rechter. "Bandidos zijn, zit niet in de kleding."

Wetteloos

De club werd woensdag verboden door de rechtbank omdat ze wetteloos zijn en geweld aanmoedigen. Zowel Nederlandse als internationale afdelingen zijn verboden. Ze mogen geen clubhuis openen en evenementen organiseren. Ook mogen ze zich straks niet meer als Bandidos vertonen. Zo mogen ze bijvoorbeeld het motorhesje met hun logo erop, de zogenoemde 'colours', niet meer dragen.

Tattoo

Volgens advocaat Gitte Stevens is dat verbod lastig uit te voeren omdat verschillende leden ook een tattoo hebben van de motorclub. "Het verbod roept meer vragen op dan antwoorden. Wat zijn uiterlijke verschijningsvormen? Is dat ook een t-shirt? Is dat ook een tattoo? En wat doe je dan als iemand normale kleding draagt, maar wel een tattoo heeft? Vooralsnog lijkt het dat ze die moeten afdekken, maar dat lijkt me een probleem", zegt Stevens.

Boetes

Justitie zegt in een reactie dat ook tattoos van de Bandidos verboden worden. Maar dat straffen en boetes pas volgen als de hele juridische procedure is afgerond en het hoger beroep achter de rug is. Als de motorclub ook in hoger beroep verboden wordt, kunnen politie en justitie pas echt optreden. Justitie zegt dat op het dragen van een hesje van de Bandidos dan een celstraf van een jaar kan volgen.
Met de uitspraak van de rechtbank kunnen burgemeesters nu wel al verzoeken voor clubhuizen en vergunningen weigeren.