Maas steeds vaker te vies voor drinkwater

© iStock
Drinkwaterbedrijven kunnen steeds beperkter het water uit de Maas gebruiken omdat de rivier te zwaar vervuild is.
De acht innamepunten voor drinkwater konden samen in 2016 meer dan 300 dagen geen water uit de Maas halen, omdat het water te vies om drinkwater van te maken. Die ontwikkeling baart de verenigde rivierdrinkwaterbedrijven Riwa grote zorgen.

Van die 312 gemiste dagen, komen er bovendien 170 voor het innamepunt in Heel. De waterwinning werd daar vorig jaar in totaal 36 keer stilgelegd.

Nieuwe stoffen

In het dinsdag verschenen jaarrapport constateert Riwa dat er steeds weer nieuwe stoffen opduiken in het water waar nog geen normen voor zijn vastgelegd. Riwa noemt onder meer GenX dat door Chemcours werd geloosd.

Lozingen

"Bij het vaststellen van lozingsvergunningen wordt de drinkwaterfunctie van het ontvangende oppervlaktewater nogal eens uit het oog verloren", zegt directeur Gerard Stroomberg van Riwa-Rijn.
Maaswater steeds minder vaak als drinkwater 12 SEP 2017

Verbetering

Met de Rijn gaat wel beter. In 2016 waren er zes dagen dat er geen water gebruikt kon worden uit deze rivier. Overigens is de afgelopen decennia de kwaliteit van het rivierwater in algemene zin wel verbeterd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!