Gouden Kalveren: ruim 20 nominaties Limburgse films

Scène uit Gluckauf. © Facebook/Gluckauf
Een ware nominatieregen voor films van Limburgse makers. Dat blijkt nu het Nederlands Film Festival de genomineerden voor de Gouden Kalveren heeft bekendgemaakt.
Producties van Limburgse makelij zijn in totaal ruim twintig keer in de race voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

10 voor Gluckauf
Met tien nominaties is Gluckauf van Heerlenaar Rémy van Heugten grootste kanshebber. De Surprise van Oscar-winnaar Mike van Diem uit Sittard is zeven keer genomineerd en De Boskampi’s van de in Heerlen opgegroeide Arne Toonen twee keer.

Hadewych Minis
Hadewych Minis uit Maastricht is genomineerd voor haar rol als Rachel Hazes in Bloed, Zweet en Tranen genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Beste acteur

Gluckauf is genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Sound Design, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Camera, Beste Production Design, Beste Montage en Beste Muziek. Daarnaast zijn zowel Bart Slegers als Vincent van der Valk in de race voor Beste Acteur.

De Surprise dingt mee voor Beste Film, Beste Sound Design, Beste Regie, Beste Production Design, Beste Montage, Beste Actrice (Georgina Verbaan) en Beste Mannelijke Bijrol (Jan Decleir). De Boskampi’s maakt kans op Beste Production Design en Beste Muziek.
Geen Koningen in Ons Bloed en Taart, allebei geproduceerd door Pupkin Film van Pieter Kuijpers uit Tegelen, doen mee in de categorie Beste Televisiedrama.
© Filmdepot

Satudarah

Andere films die kans maken op de belangrijkste Nederlandse filmprijzen zijn onder meer Schneider vs. Bax, Prins, Zurich, Michiel de Ruyter en Boy7. Ook de documentaire over motorclub Satudarah is in de race.

Vorig jaar kwam Aanmodderfakker van Michiel ten Horn als Horst als grote winnaar uit de bus met drie Gouden Kalveren. De Kalveren worden vrijdag 2 oktober uitgereikt in het Beatrix Theater in Utrecht. NPO 3 zendt dat live uit.
Woensdag een uitgebreid verhaal in Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad.