Zoutzuurlek tankwagen A73 gedicht

Hulpdiensten zijn bezig met schoonmaakwerkzaamheden bij de vrachtwagen op de A73 © ANP/Piroschka van de Wouw
Het zoutzuurlek dat woensdagmiddag ontstond in een tankwagen op de A73 is gedicht.
De giftige stof ontsnapte toen een tankauto vol zoutzuur botste met een andere vrachtwagen. Het ongeluk zou zijn veroorzaakt door een uitwijkmanoeuvre van de vrachtwagenchauffeur van de tankwagen.

Ademhalingsproblemen
Door de knal ontstond een lek en kwam er ook veel rook vrij. Automobilisten tot aan oprit Linne werden vervolgens geëvacueerd. Dat waren en in totaal rond de 80. Van die mensen werd er één lichtgewond vanwege ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis in Venlo gebracht. De andere automobilisten worden opgevangen in de Apollohal in Melick. Zij mogen rond 18:00 uur terug naar hun auto's.

Funest voor het wegdek
Volgens de brandweer is het zoutzuur funest voor het wegdek. De giftige stof zou de bovenste laag van het asfalt langzaam wegbijten. Het wegdek op de A73 moet over een lengte van 100 meter worden vervangen. Ook de berm wordt afgegraven. Alle werkzaamheden moeten afgerond zijn voor de ochtendspits van donderdag.

Zoutzuur op auto's
De veiligheidsdiensten bekijken ondertussen ook of er nog resten van het zoutzuur op auto's zitten. De auto's die nog op de A73 staan worden afgespoeld.

Volksgezondheid niet in gevaar
De volksgezondheid is na het ongeval niet in gevaar geweest. Dat zei burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen op een persconferentie woensdagavond.

Massaal uitgerukt
De hulpdiensten rukten na de het ongeluk massaal uit. Onder andere tien brandweerwagens en een traumahelikopter waren ter plaatse. De brandweer bedekte de gelekte vloeistof vervolgens met een schuimdeken.

Geen treinen

Als gevolg van het ongeval is de A73 in beide richtingen tijdelijk afgesloten. Ook reden er een tijd geen treinen tussen Roermond en Sittard. Het treinverkeer is inmiddels weer opgestart.

Speciaal telefoonnummer

Voor mensen met vragen is er een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen. Op 0475-359999 kunnen inwoners terecht met vragen.