Zomertijd: vaker botsing met wild in Limburg

© Jagervereniging Limburg
Overstekend wild zorgt jaarlijks in Limburg voor honderden ongevallen. Bij de start van de zomertijd waarschuwen jagers voor een piek in het aantal botsingen.
De kans op een aanrijding met groot wild neemt de komende weken sterk toe, waarschuwt de Koninklijke Jagersvereniging.

Zomertijd

Het is de jagers opgevallen dat juist in periode na het ingaan van de zomertijd het aantal ongevallen met wild behoorlijk toeneemt. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur vooruit gezet.
De momenten dat het wild van fourageerplekken op het platteland terugkeert naar de beschutting die de bossen bieden, vallen dan meer samen met de ochtendspits.

Risico

Ook bij het ingaan van de wintertijd is er sprake van meer botsingen. Toch is het risico in het voorjaar het grootst. "Zeker waar het gaat om een aanrijding met een ree. Dan spelen ook de hormonen een rol bij de dieren. Territoriaal gedrag van de dieren kan er voor zorgen dat ze plots de weg oversteken", legt Wim Grave, voorzitter van het gewest Limburg van de Koninklijke Jagersvereniging, uit.

Limburg

Voor Grave is het lastig aan te geven op welke plekken in Limburg de chauffeur de maanden weken extra alert moet zijn. Volgens hem zit het groot wild inmiddels dusdanig verspreid over de provincie dat lastig valt aan te geven op welke plaatsen verkeersdeelnemers het meeste risico lopen.
"Binnen elke wildbeheereenheid in Limburg bevinden zich hot spots. In het algemeen doen de meeste risico’s zich voor bij wegen nabij natuur- en bosrijke gebieden."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!