Venray Lokaal en D66 in coalitie met CDA in Venray

© Google Streetview
Venray krijgt een coalitie van CDA, D66 en de nieuwe partij Venray Lokaal..
De coalitie heeft een ruime meerderheid van 17 van de 27 zetels

Recht aan
Volgens informateur Jan Loonen van het CDA doet die coalitie recht aan de verkiezingsuitslag waarbij het CDA met negen zetels en Venray Lokaal met vijf zetels de grootste partijen werden. D66 bleef met drie zetels stabiel. Ook programmatisch zijn er genoeg overeenkomsten, aldus Loonen.

Carla Brugman

De afgelopen periode vormden CDA, D66 en de lokale partij Samenwerking Venray de coalitie. De plaats van die laatste wordt nu ingenomen door Venray Lokaal. Lijsttrekker Carla Brugman is de beoogd wethouder voor Venray Lokaal. Dat heeft als consequentie dat ze stopt als fractievoorzitter van GroenLinks in het Limburgs Parlement.

Bekende wethouders

De drie overige wethouders zitten ook in het huidige college. Voor het CDA keren Jan Loonen en Anne Thielen terug, voor D66 Martijn van der Putten.

Formatie

Loonen gaat nu als formateur aan de slag met het schrijven van een coalitieprogramma. De drie coalitiepartijen hebben afgesproken dat kernpunten daarbij onder meer zijn duurzame economische groei, een gezondere leefomgeving voor mensen en dieren en zorg, sociale zaken en veiligheid. Hij sprak de afgelopen weken met alle partijen. Loonen presenteerde zijn conclusie vrijdagavond in een openbare bijeenkomst.

Het is de bedoeling dat op 14 mei te presenteren. de installatie van de wethouders staat gepland voor 22 mei.