Snel internet in buitengebieden weer iets meer realiteit

© Archief L1
Snel internet voor mensen in het buitengebied van Beesel, Bergen, Roerdalen, Roermond en Venlo is een stap dichterbij gekomen.
De provincie en de vijf gemeenten hebben een intentieverklaring ondertekend met het bedrijf Glasvezel Buitenaf. Dat is gespecialiseerd in de aanleg van glasvezelnetwerken in plattelandsregio's.

De helft

De komende tijd wordt geïnventariseerd hoeveel belangstelling er is onder bewoners en bedrijven. Dat gebeurt onder meer via informatiebijeenkomsten. Als uiteindelijk de helft meedoet, wordt snel internet in het buitengebied van Noordoost-Limburg een feit. In totaal gaat het om zo'n 5600 potentiële aansluitingen.
In de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw en Peel en Maas is de ontwikkeling van snel internet in het buitengebied al een stuk verder. Daar moeten bewoners en bedrijven vóór 11 juni laten weten of ze meedoen. Ze hebben ook een uitnodiging gekregen voor een informatie-avond. Deze worden tussen 9 en 16 april gehouden in Ospel, Maasbree, Meijel, Weert en Baexem.

Extra kosten

Ook in deze gemeenten geldt dat de helft moet meedoen, wil het project definitief doorgaan. De uitvoerder is ook hier Glasvezel Buitenaf. De kosten bedragen 15 euro extra per maand. Gedeputeerde Hans Teunissen verwacht dat er genoeg belangstelling is.
"Snel internet via glasvezel is niet alleen goed voor het ondernemersklimaat, de werkgelegenheid en de infrastructuur in het buitengebied. Het is ook van groot belang om te kunnen inspelen op digitale ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, studeren, veiligheid en zorg op afstand", aldus de gedeputeerde.