'Man dreigde gezin brandstichter te vermoorden'

De uitgebrande resten van het gebouw in Heerlen © AS Media
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange celstraffen geëist tegen twee mannen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de geruchtmakende brand in een opslagloods in Heerlen in 2015.
Als het aan het OM ligt, krijgt brandstichter Werner V. (51) vier jaar cel, terwijl zijn chauffeur Leon V. (64) twee jaar moet brommen.Opslagloods

Op 15 februari 2015 ging er een opslagloods voor auto's en caravans in vlammen op aan de Passartweg in Heerlen. Diezelfde avond wist de brandweer een explosie te voorkomen, nadat het op tijd was gewezen op een gaslucht in de Meuserstraat in Kerkrade. Later bleken beide incidenten met elkaar verbonden te zijn.


Brandstichting

De brand bleek aangestoken; er werd veel benzine gebruikt om de volledige opslag weg te vagen. Ook de explosie zou gepland zijn, daar er met de gasleidingen was gerommeld. Al gauw kwamen er verschillende verdachten in beeld bij justitie. Kerkradenaar Karel V. zou de spil zijn in het verhaal.
De plek waar de opslagloods stond die in 2015 in vlammen opging. © Google Maps

Satudarah

Karel was zowel de eigenaar van de opslag in de Heerlen als van het pand in Kerkrade. Hij verklaarde tijdens eerdere zittingen bij de rechtbank dat hij werd afgeperst door leden van motorclub Satudarah. Zij zouden interesse hebben gehad in de opslag.Zwager

Om onduidelijke redenen zou Karel daarop zijn zwager Werner hebben ingeschakeld om de opslag in brand te steken en het appartement in Kerkrade te laten exploderen. Werner ging overstag, naar eigen zeggen nadat Karel dreigde hem om te leggen en zijn gezin te vermoorden.


Overmacht

Volgens Bjorn Jegers, advocaat van Werner, was er daarom sprake van 'psychische overmacht'. "Hij kon immers geen weerstand bieden", zegt de raadsman. Jegers heeft de rechter gevraagd om zijn cliënt vrijuit te laten gaan. De Kerkradenaar heeft overigens al elf maanden in voorarrest gezeten, waardoor hij minder lang de gevangenis in hoeft bij een eventuele celstraf.