Statenvragen over personeelsbeleid Arriva

© Erwin Minkenberg
PvdA en SP in het Limburgs Parlement hebben kritiek op het personeelsbeleid van vervoerder Arriva.
De PvdA wil dat het provinciebestuur in gesprek gaat met Arriva over de klachten van het personeel, die mede ten grondslag liggen aan de staking van het openbaar vervoer van vorige week donderdag. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ontbreken van reserve-materieel, te hoge werkdruk, te korte pauzes en onrealistische rijtijdenboekje.

'Staking openbaar vervoer is niet om het geld'

Provincie-eisen

"Bij ons komen regelmatig berichten binnen van boos en teleurgesteld personeel van Arriva", zo stelt PvdA-statenlid Aleida Berghorst in schriftelijke vragen. Volgens haar zijn de klachten, als ze kloppen, ook in strijd met de eisen die de provincie heeft gesteld bij het verlenen van de OV-concessie aan Arriva.

Botsingen

De SP steunt de vragen van de PvdA. Verder wil die partij weten hoe het zit met het ziekteverzuim bij Arriva in vergelijking met de vorige vervoerder Veolia. Dat geldt ook voor het aantal ongelukken of bijna-ongelukken met bussen.

De SP vraagt bovendien of het provinciebestuur weet dat de ritten van Arriva nu zo strak gepland zouden zijn dat er bijna geen ruimte meer is voor chauffeurs om vertragingen op te vangen.