Vrijgezelle roze flamingo woont in Limburgs natuurgebied

© iStock
In Arcen woont een bijzondere eenling. Een roze vrijgezelle flamingo woont hier al jaren in het wild. Normaal leven ze in groepen, maar deze vogel houdt het prima vol in zijn eentje.
Het dier wordt zelfs ‘het roze raadsel van Arcen’ genoemd, zo schrijft De Limburger.

Opmerkelijk

Hoewel buurtbewoners en de Kasteeltuinen in Arcen, waar ze deze vogelsoort ook hebben, er niet meer raar van op kijken, zorgt de opmerkelijke verschijning bij vogelkenners voor gefronste wenkbrauwen. Hoe komt het dier hier terecht?

Geen tropische vogel

Vaak wordt gedacht dat de sierlijke roze vogel alleen voorkomt in tropische oorden. Niks is minder waar. De flamingo broedt namelijk al jarenlang in het Zwillbrocker Venn, vlak over de grens bij het Gelderse Groenlo. Hier overleven is dus geen probleem.

Uitstekende vlieger

Volgens flamingo-expert Joop Treep zijn de vogels waarschijnlijk door menselijk toedoen in deze streken terecht gekomen. Het kan dus zijn dat hij ontsnapt is of dat iemand hem bewust heef losgelaten. Maar omdat flamingo's uitstekende vliegers zijn, sluit Treep eveneens niet uit dat de vogels vanuit Zuid-Amerika deze kant op zijn gevlogen.

Eenling

Vogelaar Adri de Groot vindt het vooral vreemd dat 'het roze raadsel van Arcen' zijn dagen alleen slijt. "Alle soorten flamingo’s zijn groepsdieren", zegt hij tegen de krant. Hij vraagt zich dus oprecht af waarom de vogel zich niet bij een groep aansluit.