CDA winnaar landelijke partijen bij coalitievorming

Van de landelijke partijen is het CDA de winnaar bij de coalitievorming in de dertig Limburgse gemeenten waar op 21 mei verkiezingen plaatsvonden.
Uit een inventarisatie van de nieuwe colleges van B&W die definitief rond zijn of in wording blijkt dat het CDA in 21 van de dertig gemeenten wethouders levert.

Coalitie

Dat zijn er per saldo vier meer dan in de afgelopen vier jaar. Het CDA heeft in Heerlen, Maastricht, Gennep, Kerkrade, Weert, Meerssen, Peel en Maas, Valkenburg en Vaals de oppositiebankjes verruild voor een plaats in de coalitie.

Lokale partijen

In vijf gemeenten levert de partij geen wethouders meer: Venlo, Sittard-Geleen, Nederweert, Gulpen-Wittem en Beesel. Uit het overzicht blijkt verder dat in bijna alle dertig gemeenten lokale partijen meebesturen.

Verdubbeling

Alleen in Gennep is dat niet het geval. Maar dat komt omdat daar als enige gemeente in Limburg geen lokale partij meer meedeed aan de verkiezingen. In vier gemeenten bestaat het bestuur alleen uit lokale partijen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de vorige periode.

Totale wissel

In Brunssum en Simpelveld blijven uitsluitend lokale partijen de coalitie vormen. Maar dat is nu ook het geval in Gulpen-Wittem en Beesel. In drie gemeenten heeft zich een totale wissel van de coalitie voorgedaan en leveren andere partijen wethouders. Het gaat om Nederweert, Meerssen en Gulpen-Wittem.

SP

In Landgraaf, Brunssum, Beek, Simpelveld en Mook en Middelaar bestaat het college van B&W uit precies dezelfde partijen als voor de verkiezingen van maart. Opvallend is verder dat in alle vier grote steden in Limburg de SP mee bestuurt. Dat was al het geval in SP-bolwerk Heerlen en in Maastricht maar gaat nu ook gebeuren in Venlo en Sittard-Geleen.

Coalitieboot

GroenLinks levert nu ook wethouders in Venlo en Sittard-Geleen en steunt de coalitie in Heerlen zonder een bestuurder te leveren. In Maastricht bestuurt GroenLinks al vele jaren mee. Van de grote steden zit de VVD alleen in Venlo niet (meer) in het gemeentebestuur. Er zijn twee gemeenten waar de grootste partij buiten de coalitieboot is gevallen.
In Roermond was dat al sinds 2014 het geval met de LVR van oud-wethouder Jos van Rey. Daar is nu de Lijst Samenwerking in Echt-Susteren bijgekomen.