Maastricht weet niet hoeveel studentenpanden stad telt

© iStock
De gemeente Maastricht heeft geen concrete cijfers van het aantal studentenpanden in de stad.
Ook het aantal studentenwoningen per stadsdeel is onbekend, net als de exacte particuliere verhuur aan studenten. Dat laat de gemeente Maastricht weten op vragen van Dagblad de Limburger.

Verbazing
Eerder sprak de nieuw opgerichte Vereniging VerhuurdersWoonruimtes Maastricht (VVWM) al de vrees uit dat de stad geen op concrete cijfers gebaseerd overzicht heeft. Dat wekte verbazing, omdat er wel gewerkt wordt aan nieuw beleid om panden te splitsen en dus studentenkamers realiseren. Voorzitter Huib van Gastel: "Hoe kun je nieuw beleid maken voor een markt waarvan je niet weet waar die uit bestaat?"

Brandweer
Ook is het opvallend gezien bijvoorbeeld de bestrijding van branden, zo zei Van Gastel eerder. "Voor de brandweer maakt het uiteraard verschil of er twee of acht mensen in een pand wonen."

Schattingen
De gemeente Maastricht bevestigt nu de vermoedens van de VVWM, die heeft aangekondigd mee te willen helpen aan het in kaart brengen van de situatie. Wat cijfers van studentenpanden betreft, moet Maastricht het nu nog doen met schattingen, zo laat beleidsadviseur Wonen Fred Bunk weten.

Eén op de tien student
Het aantal studentenpanden in de stad wordt geschat op bijna 4200. Ook de spreiding van studenten over de diverse wijken is niet in exacte cijfers weer te geven, zegt Bunk. "Gemiddeld is één op de tien inwoners van Maastricht student. De concentraties zijn het grootst in de binnenstad, Limmel en Wyck, variërend van 19 procent in Wyck tot 37 procent in de binnenstad."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!