Wethouder Landgraaf vindt uitspraak 'dreun voor provincie'

© Topotijdreis
Wethouder Freed Janssen van Landgraaf vindt dat de rechtbank in Maastricht "een enorme en ongehoorde dreun" heeft uitgedeeld aan het provinciebestuur.
De rechtbank oordeelde dat het provinciebestuur mag doorgaan met de procedure voor een fusie van Heerlen en Landgraaf. De reden is dat de politiek daar over gaat en niet een rechter. Maar tegelijk concludeert hij dat de gang van zaken de indruk wekt dat de provincie de gemeente heeft gepasseerd zonder het voorgeschreven overleg.

Groen licht voor herindeling Heerlen-Landgraaf

Oproep

Wethouder Janssen zegt dat hij liever had gezien dat de rechter de eis van Landgraaf had gehonoreerd om de herindelingsprocedure te stoppen. "Maar in feite roept hij het Limburgs Parlement op in te grijpen, omdat het provinciebestuur alle regels aan zijn laars heeft gelapt", aldus Janssen.

Weigerachtig Landgraaf

CDA-gedeputeerde Ger Koopmans merkt op dat tot drie keer toe het nieuwe college van B&W van Landgraaf is uitgenodigd om te praten, zoals de wet voorschrijft. Maar dat zij dat zelf hebben geweigerd. "Ook hebben wij los daarvan met coalitie en oppositie gesproken", zo stelt hij.
Koopmans zegt voor de rest het debat van donderdag in het Limburgs Parlement af te wachten. Die moet zich uitspreken over het fusievoorstel. Het is nog onduidelijk of daar een meerderheid voor is.

Nederlagen-strategie

Fractievoorzitter Robin Reichrath van oppositiepartij PvdA concludeert naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank dat het college van Landgraaf een nederlagen-strategie voert. "Het wordt tijd dat het Landgraafs college tot inkeer komt, stopt met alle geldverspilling en kiest voor een meer constructieve route naar de toekomst. Laat deze uitspraak de voorzet zijn om de koers van bittere strijd te staken", aldus Reichrath.