Verdachte oplichting: 'Ik heb er een potje van gemaakt'

© iStock
De 19-jarige Stan T. uit Vlodrop wordt verdacht van massale internetoplichting. Maar waar is het ooit begonnen én hoe heeft het zover kunnen komen?  Een portret van de jonge Vlodroppenaar.
Te boek staan als een notoire oplichter. Nee, het is zeker niet de 'droomjob' waar Stan T. als kleine jongen van droomde.

Kermis

In het dagelijks leven is hij kermisexploitant. Hij heeft een kraam met grijpkranen. De kermis is zijn lust en zijn leven. Verder houdt hij van zijn familie. Ook was hij keeper en stond hij regelmatig op het voetbalveld als scheidsrechter. "Maar daar ben ik mee gestopt. Ik wil me volledig richten op mijn bestaan als kermisexploitant."

Opgelicht

Maar hoe makkelijk is dat als je bekend staat als een oplichter. Volgens T. is het allemaal begonnen in 2015. "Toen ben ik zelf opgelicht", zegt de Vlodroppenaar. "Het ging toen om een bedrag van om en nabij de 800 euro. Niet niks dus." Om snel het geld terug te verdienen besloot hij zelf ook met de malafide praktijken te beginnen. "Het oplichten ging zo makkelijk dat ik er in ben doorgeslagen. Het is op een gegeven moment volledig uit de hand gelopen", zegt hij.

Voetbalkaarten

Hij verdiende in de tijd geld met het verkopen van voetbalkaarten. Hier kreeg hij geld voor, maar de kaarten daadwerkelijk leveren zat er niet in. Naar eigen zeggen heeft hij tussen de veertig en zestig mensen geld afgetroggeld met zijn handel.

Gevangenis

Vorig jaar juni liep hij tegen de lamp. "Toen hebben ze me uit m'n bed gelicht voor oplichting en het bedreigen van mijn ex-vriendin", bekent hij. "Daar heb ik twaalf dagen voor vastgezeten. En dat was geen pretje." Aan een andere zaak heeft hij nog een voorwaardelijke straf overgehouden. Die hangt hem nog boven het hoofd. "Kortom, ik weet als geen ander dat ik me in de luwte moest houden."

Media

En die rust leek hij gevonden te hebben. "Tot maart dit jaar was het rustig", zo zegt de Vlodroppenaar. "Daarna kwam ik volop in de media met allerlei berichten uit het verleden. Ik weet dat ik toen fout ben geweest. En ja, ik weet ook dat ik nog een dagvaarding van het Openbaar Ministerie moet krijgen. Ik krijg mijn straf nog wel, maar tot die tijd wil ik met rust gelaten worden."

Confrontaties

En dat is moeilijker dan gedacht. De knaap is een wandelend doelwit geworden. Zo heeft hij al de nodige confrontaties gehad met zijn gedupeerden. Begin juli moest de politie er nog aan te pas komen in Roermond. "Toen wilde mijn ex-vriendin met me praten. We hadden afgesproken in de buurt van de Kapel in ‘t Zand", vertelt T. Eenmaal daar zag de Vlodroppenaar dat hij werd opgewacht. De politie wist ternauwernood te voorkomen dat de boel zou escaleren. Eerder werd hij ook al eens bij de lurven gegrepen door mensen in Maastricht die eigen rechter wilden spelen.

Heksenjacht

Stan T. beseft dat hij er een potje van heeft gemaakt in het verleden. Maar naar eigen zeggen is de oplichterij verleden tijd. "Zoals gezegd hangt nog een voorwaardelijke straf boven m'n hoofd. Ik kan me zulke misstappen niet permitteren", zegt hij. Tegelijkertijd wordt de tiener en zijn familie volop belaagd en lastig gevallen door gedupeerden. Zo circuleert zijn paspoort, rijbewijs en telefoonnummer op internet. "Ik kan bijna nergens meer komen of ik word opgewacht. Ook bij mijn ouders voor de deur staan vaak mensen die verhaal willen komen halen."

Lekke banden

De auto van T., die sinds zaterdagavond in Maastricht staat omdat hij geen papieren kon overleggen toen de politie hem staande hield, heeft ook al bezoek gehad van zijn slachtoffers. Zo zijn de banden lek gestoken van zijn Volkswagen.
© 1Limburg

Zorgmijder

?Burgemeester Monique de Boer van Roerdalen noemt hem een zorgmijder omdat hij de helpende hand van de gemeente niet aannam. "In het begin heb ik wel gebruik gemaakt van die hulp. Maar toen ik van vakantiepark naar vakantiepark werd gestuurd ben ik bij vrienden gaan wonen. Toen is het rondzwerven begonnen."

Rechter

Wanneer Stan T. voor de rechter moet verschijnen is niet bekend. "Ik heb contact gehad met het Openbaar Ministerie. Maar een exacte datum konden ze nog niet geven. Ik vrees dat het nog even gaat duren", zegt hij.
Lees hier meer over de van oplichting verdachte Stan T.