Staking streekvervoer gaat door buiten spits

© Frank Moonen (L1)
De staking in het streekvervoer gaat door. Vakbonden CNV en FNV gaan vanaf maandag buiten de spits staken.
Dit weekend wordt er de hele dag nog gestaakt. Zaterdag en zondag rijden er geen treinen in Zuid-Limburg, zo laat Arriva weten. Op de Maaslijn worden enkele ritten gereden. Ook rijden er een aantal buslijnen. Arriva adviseert hun website in de gaten te houden voor de details.

Vervangend vervoer

Naast de staking zouden er door werkzaamheden sowieso geen treinen tussen Roermond en Sittard en Maastricht en Maastricht Randwyck rijden. Arriva laat weten dat het vervangend vervoer, de bussen, hoe dan ook zal rijden.
Buiten de spits
Vanaf maandag rijden er tussen 06:00 en 09:00 uur en tussen 15:00 en 19:00 uur wel bussen en treinen. Buiten die tijden staan de vervoerders stil. De staking geldt voor maandag, dinsdag en woensdag. Dat hebben de vakbonden CNV en FNV gezamenlijk besloten om de passagiers tegemoet te komen. Volgens de bonden zijn dit 'publieksvriendelijke acties'.

Ongelofelijk balen
"Ongelofelijk balen dat het zo moet, dit is het laatste dat chauffeurs willen. Maar er is geen keus. Er moet gewoon echt iets gebeuren aan de belachelijk hoge werkdruk in het streekvervoer", zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef. CNV liet eerder al weten buiten de spits verder te staken. De bond zegt hier 'in ieder geval' tot woensdag mee door te willen gaan. FNV noemt nog geen dag.

Gek van
De werkgevers zijn er niet blij mee: "Het publiek wordt hier helemaal gek van", zegt voorzitter Fred Kagie van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). "Wij begrijpen hier niets van. Het is nu echt volstrekt onduidelijk waar de reiziger aan toe is."

Staking streekvervoer: geen treinverkeer in LimburgWeekend
In het weekend is er niet opgeroepen door de vakbond CNV om te staken. Dit laten ze aan de individuele leden over. FNV zal wel nog de hele dag staken in het weekend en gaat vanaf maandag mee met CNV in de stakingen buiten de spits.
Spoor bijster
Volgens Jean-Marie Severijns van CNV zijn de werkgevers het spoor bijster. "Het is een moderne vorm van mens-erger-je-niet geworden waarbij de reiziger de dupe wordt." Arriva liet eerder al weten dat medewerkers vrij in de keuze zijn om zich als staker of werkwillige te melden. Dat is ieders eigen afweging.

Werkwillig
Vanaf afgelopen woensdag lag het streekvervoer plat. Volgens Severijns staakte vrijdag, net als de andere dagen, ook weer zo'n 80 procent van de werknemers. Arriva laat weten dat ruim 40 procent werkwillig is. In Limburg rijden de treinen vrijdag niet. Enkele bussen rijden wel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!