Wildplukken kan fikse boete opleveren

© L1
De bramenstruiken hangen weer vol en veel wandelaars en liefhebbers kunnen de verleiding niet weerstaan om er een paar te plukken.
Maar iets plukken en meenemen uit de natuur mag eigenlijk niet. Wie dat doet, riskeert een boete van maximaal 4100 euro of een maand gevangenisstraf.
De meeste boswachters bekeuren niemand die een bakje bramen of een mandje kruiden meeneemt. Zolang het voor eigen gebruik is, wordt het meestal door de vingers gezien.
Herborist
Frank Radder uit Margraten is herborist. Als planten- en kruidendeskundige haalt hij veel van zijn ingrediënten uit de natuur. Voor eigen gebruik. Hij levert ook aan toprestaurants als Beluga, maar dat wordt gewoon gekweekt.

Divers
"Wat je zoal in de natuur tegenkomt, is enorm divers en gezond, maar je moet wel weten wat je doet. Sommige planten zijn gewoon giftig," waarschuwt Radder. Zelf heeft hij alleen nog maar een berisping gehad voor het plukken van planten.

"Op zich kan het ook geen kwaad. Als de berm wordt gemaaid, worden ook veel planten vernietigd. Het is wel goed dat er regulering is, maar het kan niet zo zijn dat iemand het hele bos leegtrekt."