Anti-herindelingspartijen grote winnaars in Landgraaf

© Erwin Minkenberg
De partijen in de gemeente Landgraaf die tegen een herindeling zijn, blijken de winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen. GBBL is net als vier jaar geleden de grootste.
De GBBL Ubach Over Worms behield namelijk haar vijf zetels, terwijl de GBBL Schaesberg één zetel won en heeft er nu vier. De blanco-lijst Janssen, de derde tak van GBBL die door een foutje te laat was met het opgeven van een partijnaan, greep vier zetels en CDA behield er drie.

Te kijk

De andere partijen werden daarmee aardig te kijk gezet. De Partij van de Arbeid en SP zakten van vier naar twee zetels, terwijl GroenLinks en VVD net als vier jaar geleden één zetel overhouden aan de verkiezingen.

Debuut

De blanco-lijst Heinrichs, ook een anti-herindelingspartij, komt met één zetel in de raad, de Ouderenpartij Landgraaf houdt aan haar debuut twee zetels over. D66 vergaarde niet genoeg stemmen voor een plekje in de gemeenteraad.

Lokale lijsten lokale partij

De partijen in Landgraaf die campagne hebben gevoerd voor een zelfstandige gemeente, hebben samen een riante meerderheid gehaald. De drie lijsten waarmee lokale partij GBBL heeft meegedaan waren samen goed voor 13 zetels. De partij doet met een aparte lijst mee in elke van de drie gemeenten die begin jaren '80 opgingen in fusiegemeente Landgraaf.

Anti-herindeling

Ook het CDA (3 zetels) en de Lijst Heinrichs (1 zetel) hebben stevig campagne gevoerd tegen een herindeling met Heerlen. Vorig jaar leek het er lang op dat er een fusie kwam tussen de twee Parkstadgemeenten, wat tot veel protesten leidde in Landgraaf. De fusie werd vanuit Den Haag afgeblazen, al werd afgesproken dat een grotere herindeling in Parkstad wel wordt onderzocht.
De anti-fusiepartijen hebben samen dus 17 zetels in een gemeenteraad die uit 25 mensen bestaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!