'Meerderheid voor fusie Heerlen-Landgraaf nog niet zeker'

© Google Streetview
Het is nog lang niet zeker dat een meerderheid van het Limburgs Parlement voor een fusie van Heerlen en Landgraaf is.
In een vergadering van een statencommissie spraken SP, PvdA, D66 en GroenLinks zich uit voor de herindeling. De VVD lijkt zich daar bij aan te sluiten.
Maar samen hebben die partijen met 23 van de 47 zetels net geen meerderheid.

CDA verdeeld

Tegen de fusie zijn in ieder geval de PVV, 50Plus en Lokaal-Limburg. Het CDA is verdeeld en heeft nog geen standpunt ingenomen. Maar als die partij ook neen tegen het voorstel zegt, komt het aan op de stemmen van de eenmansfracties van Volkspartij Limburg en de Partij voor de Dieren. Die laatste partij heeft ook nog geen keuze gemaakt.
Maar in het landelijk verkiezingsprogramma van de partij staat: 'Een gemeentelijke herindeling kan alleen als de betreffende gemeenteraden daarmee akkoord zijn'.
In dit geval is een meerderheid van de Landgraafse gemeenteraad tegen.

Referendum

Jos van Rey van de Volkspartij Limburg zei in de commissie dat een keuze voor of tegen herindeling nu niet aan de orde is omdat hij vindt dat er eerst een provinciaal referendum moet komen. Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf heeft daarom gevraagd en voldoet aan de voorwaarden, aldus Van Rey. En met een referendum schuift de hele besluitvorming op.

Geen meerderheid

Als CDA, Volkspartij Limburg en Partij voor de Dieren uiteindelijk tegen stemmen, is er geen meerderheid. Volgende week donderdag neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit over de fusie van Heerlen en Landgraaf en het al dan niet doorgaan van het referendum.

Rechter

Woensdag doet de rechtbank in Maastricht uitspraak over de zaak die de gemeente Landgraaf tegen de provincie heeft aangespannen. Landgraaf wil dat de rechter de procedure stopzet omdat die onrechtmatig zou zijn.