Boek OU-hoogleraar Vermeend uit handel voor plagiaat

Het uit de handel genomen boek van Willem Vermeend en Rian van Rijbroek © Istock/Einsteinbooks
Een boek van OU-hoogleraar en oud-minister Willem Vermeend en cyberexpert Rian van Rijbroek over cybercrime wordt uit de handel genomen wegens plagiaat.
Het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime kwam eind vorig jaar uit. Delen blijken nu letterlijk overgenomen uit artikelen van onder meer NRC, Wikipedia en de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet, ontdekten de NOS en Nieuwsuur.

'Druk- en verwijzingsfouten'
Ook ontdekten zij een passage die wel heel erg veel lijkt op een stuk op website Consumentenwijzer. Kleinere stukken tekst komen overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl, aldus de NOS die meldt dat uitgever Theo Oskam besloot het boek uit de handel te nemen vanwege 'druk- en verwijzingsfouten.

Minister, hoogleraar

Willem Vermeend was van 2000 tot 2002 minister van financiën. Vermeend was tussen 2006 en 2010 hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Maastrichtse universiteit. Verder was hij tot 2014 verbonden aan de Maastricht School of Management. Inmiddels doceert hij aan de Open Universiteit.

Door de mand

Van Rijbroek laat in een reactie weten: "Wij hebben het boek samen geschreven en zijn samen verantwoordelijk. Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan. Dat is niet goed." Van Rijbroek viel eerder deze week door de mand in een optreden in televisieprogramma Nieuwsuur, waarbij haar verhaal op social media een storm van kritiek oogstte.
© Jean Pierre Geusens

Vermeend geeft toe

Vermeend erkent dat er sprake is van plagiaat. Hij heeft naar eigen zeggen zelf opdracht gegeven aan de uitgever om het boek uit de handel te halen. Hoe het kan dat er geen bronvermelding is gedaan bij een tiental passages in het boek, dat hij samen met Rian van Rijbroek schreef, is hij nu aan het uitzoeken, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Buitengewoon ergerlijk

Vermeend werd door de NOS en Nieuwsuur gewezen op het plagiaat in het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime. "Daar schrok ik van, dat is me nog nooit overkomen", aldus Vermeend. "Buitengewoon ergerlijk dat dat kan. Ik heb onmiddellijk mijn uitgever gebeld en ik heb gezegd we kunnen maar één ding doen: uit de handel nemen."

De oud-minister weet niet hoe dit heeft kunnen gebeuren, aangezien het volgens hem heel gebruikelijk is dat een boek meerdere keren wordt gecontroleerd.