Gedenksteen omgekomen Spaanse studente bij Helpoort

Gedenksteen voor omgekomen Spaanse studente bij Helpoort, Maastricht. © Loraine Bodewes (MGL)
In Maastricht is dinsdagmiddag een herdenksteen onthuld voor Elena Garcia Hernando.
De Spaanse studente kwam in 2000 om het leven toen ze werd geraakt door een vallend luik van de Helpoort. Dat kwam omdat een jongeman het luik uit het dak van één van de torentjes loswrikte.

Helpoort

Bij die poort is, in het bijzijn van onder meer haar ouders en haar broer, een steen geplaatst ter nagedachtenis aan Elena. Het initiatief daarvoor kwam van de stichting Maastricht Vestingstad, beheerder van de Helpoort, en Hub Dolmans, honorair consul van Spanje. "We wilden al heel lang een plek om Elena te gedenken", zegt voorzitter Koos Consten van Maastricht Vestingstad. "Voor haar en haar familie, maar ook om deze zwarte periode af te sluiten. Omdat je niet zomaar een steen in het wegdek mag plaatsen, en zeker niet in de buurt van een monument, heeft het zo lang geduurd", zegt Consten.

Studie

Elena Garcia Hernando was op 7 juli 2000 samen met haar ouders op bezoek in Maastricht. Ze studeerde toerisme in Tilburg en was voor de studie in de stad geweest. Ter ere van het 24-jarig huwelijk van haar ouders, wilde ze hen Maastricht laten zien. Een toen 19-jarige man klom de toren van de Helpoort in en schopte het luik waarschijnlijk luik los. Hij kreeg negen maanden cel en tbs voor zijn daad. De man verklaarde tijdens de rechtszitting dat hij werd geleid door stemmen in zijn hoofd.
Meer over dit onderwerp in Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad van woensdag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!