LLTB steunt melkboeren bij claim tegen Rijk

© iStock
De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) gaat individuele boeren begeleiden, die een schadeclaim willen indienen bij het Rijk.
Veel melkboeren hebben de afgelopen jaren hun veestapel uitgebreid toen de overheid het melkquotem losliet. Nu vrezen de boeren die investering niet meer te kunnen afbetalen, omdat het Rijk heeft bepaald dat het aantal koeien terug moet om zo de mestuitstoot te beperken.

Mestuitstoot

Volgens woordvoerder Jan van der Staak van de LLTB heeft de overheid veel te lang gewacht om maatregelen tegen de mestuitstoot te nemen. "Al drie jaar lang weten we dat we de mestuitstoot moeten terugdringen, maar dan moet de overheid wel een besluit nemen over de manier waarop. Je kunt de boeren niet kwalijk nemen dat zij in de tussentijd door willen met hun bedrijf."

Eigen schuld

De voormalig staatssecretaris van economische zaken Martijn van Dam vindt dat de boeren zichzelf in de nesten hebben gewerkt en dus zelf schuld hebben. "Onzin", zegt de LLTB.

Inkrimpen

Volgens de bond zijn de inkrimpingen bij de Limburgse melkveeboeren fors. Gemiddeld moet de veestapel bij elke boer terug met tien tot twaalf procent. Toch kiest de LLTB ervoor om niet collectief te pleiten voor compensatie, maar staat ze wel boeren bij die zelf plannen hebben om een schadeclaim in te dienen.