Oppositiebank dreigt voor grootste partij Echt-Susteren

© Ginger Bloemen
De grootste partij in Echt-Susteren - Lijst Samenwerking - dreigt in de oppositie terecht te komen.
Informateur Henk Maessen heeft na gesprekken met alle zes partijen geconcludeerd dat een ruime meerderheid voor een coalitie van CDA, Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES) en Democraten Echt-Susteren (DES) is.

Verrassend

Volgens Maessen, die ook voorzitter van Lijst Samenwerking is, is deze verrassende coalitie ook de enige mogelijkheid, want alleen het CDA sluit Lijst Samenwerking niet uit van een coalitie. PNES en DES doen dat wel. Omdat het CDA tegelijk PNES niet wil laten vallen, is er geen alternatief.
De beoogde coalitie kan rekenen op 14 van de 25 raadszetels.

Zitjes

De afgelopen periode werd Echt-Susteren bestuurd door een coalitie van Lijst Samenwerking, CDA en PNES. Bij de verkiezingen van 21 maart verloor Lijst Samenwerking één zetel maar bleef met zeven zitjes wel de grootste. Het CDA bleef gelijk op zes, PNES won en ging van vier naar vijf zetels. DES verloor er eentje en kwam op drie zetels uit.

Rentree

GroenLinks behield haar ene zetel en de PvdA maakte haar rentree met ook één zetel. De twee linkse partijen waren voor behoud van de bestaande coalitie omdat die het meest recht zou doen aan de verkiezingsuitslag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!