Mishandelde Hasan verbijsterd: politie laat zaak liggen

© iStock
Bijna twee jaar geleden werd Hasan Candan mishandeld op de Noorderbrug in Maastricht, maar ondanks een aangifte én een procedure bij justitie is er nooit een zaak gestart. Hij is verbijsterd.
Het incident vond plaats op 12 september 2016. Candan raakte betrokken bij een verkeersruzie en moest dat bekopen met een blauw oog. Daarnaast verloor hij twee kiezen.

Arabische tekens
Diezelfde dag deed hij nog aangifte. Daarnaast meldde zich een getuige bij de politie; een vrouw die ook in de auto zat en het incident had gezien. Ze noteerde ook de kentekens van beide auto's. Candan reed in een Nederlandse auto, maar het andere kenteken was voorzien van een combinatie van zeven getallen en daarachter 'Arabische tekens'. Naast die omschrijving, schetste de vrouw ook het uiterlijk van de man die klappen had uitgedeeld.

Geen gehoor
Candan wachtte na zijn aangifte op een reactie van de politie, maar na ongeveer een jaar werd hij achterdochtig. De Maastrichtenaar schakelde strafrechtadvocaat Hakan Külcü in, die in het dossier dook. Hij constateerde al gauw dat de politie de zaak had geseponeerd. "Omdat er geen opsporingsindicatie was, zo werd me gemeld", vertelt Külcü.

Zorgwekkende situatie
Het achterhalen van de kentekenhouder met het Arabische kentekennummer, dat de getuige had doorgegeven, was volgens justitie niet mogelijk. "Ze hebben, terwijl ze een volledig kentekennummer hadden, de kentekenhouder niet kunnen achterhalen. Dat is toch alarmerend?", vraagt Külcü zich af. "Ligt het eraan dat het een Arabisch kenteken is, is dat onmogelijk te achterhalen? En kan iemand met zo'n kenteken dan gemakkelijker ongestraft geweldsmisdrijven plegen in Nederland? Dat is zorgwekkend."

Nieuwe procedure
Via een procedure bij het Hof probeerde de advocaat de zaak alsnog van de grond te krijgen, maar het resultaat was hetzelfde. "Hasan, een Nederlandse staatsburger en een hardwerkende ondernemer, voelt zich niet serieus genomen", zegt Külcü. "Er ligt een aangifte, een getuigenverklaring en het kenteken is bekend. In een half uur heb ik uitgevogeld dat het kenteken uit Libië afkomstig is, en dan ben ik een amateuronderzoeker. Uit stukken blijkt niet dat door de politie iets aan onderzoek is gedaan naar het kenteken."

Justitie heeft desgevraagd laten weten dat er te weinig aanknopingspunten waren om hier een zaak van te maken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!