Studentenstad Maastricht scoort laag door strenge regels

© iStock
Van alle Nederlandse studentensteden scoort Maastricht niet hoog op het gebied van woonbeleid voor studenten. Dit komt door de erg strenge regelgeving rond de particuliere verhuur van woningen aan studenten.
Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een vergelijkend onderzoek naar studentenhuisvesting. Maastricht bungelt samen met Rotterdam en Enschede onderaan de lijst van Nederlandse studentensteden.

Strenge regels

Om de spreiding van studentenwoningen enigszins in de hand te houden, gelden er in Maastricht strenge regels rond de studentenhuisvesting. Zo wordt voorkomen dat complete straten in woonwijken omgebouwd worden tot studentenhuizen.
Om dit te voorkomen worden in Maastricht jaarlijks maximaal 120 vergunningen verstrekt voor nieuwe studentenhuizen. Ook mag in grote delen van de stad slechts 15 of 30 procent van een straat gebruikt worden voor studentenhuisvesting. Daarnaast gelden er strenge eisen voor het minimale woonoppervlakte van een studentenwoning.

Kamertekort

De studentenbond vindt dat het beleid van Maastricht te streng is en wil dat de gemeente de regels versoepelt. Op dit moment heeft Maastricht namelijk een tekort van ongeveer 300 studentenkamers. Volgens de bond neemt dat tekort alleen maar verder toe als er niets verandert.

Elders wel soepel

Ter vergelijking: Delft scoort in het onderzoek het beste van alle Nederlandse studentensteden. Eén van de redenen voor dit gunstige oordeel is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is in Delft namelijk helemaal geen vergunning voor nodig.
Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie in de lijst.

Positieve punten

Maastricht scoort in het onderzoek hoog op het gebied van brandveiligheid en communicatie. Zo was de jury erg te spreken over het project 'veilige kamers'. De gemeente controleert jaarlijks zo'n 500 kamers in studentenhuizen op brandveiligheid.
Ook over de communicatie rond studentenhuisvesting gooit Maastricht hoge ogen. De Housing Helpdesk, een samenwerking tussen de universiteit en de gemeente, helpt studenten bij alle voorkomende problemen rond huur.