Emotionele bijeenkomst Valkenburg na dood Willem Evers

© Sjoerd Van Heugten (L1)
De gemeente Valkenburg, buurtbewoners en slachtofferhulp hebben tijdens een emotionele bijeenkomst met elkaar gesproken over de dood van Willem Evers.
De 65-jarige overleed na een vechtpartij donderdagavond, vermoedelijk met hangjongeren.

Klachten
In de buurt heerst enorme onrust naar aanleiding van de gebeurtenis. De wijk klaagt al maanden over ernstige overlast van hangjongeren die de buurt terroriseren.

Nabestaanden

Bij de bijeenkomst was ook familie van Willem Evers aanwezig. De nabestaanden zijn erg aangeslagen door de dood van Willem en wachten het onderzoek van de politie af. Een eerste onderzoek op het lichaam gaf nog geen duidelijkheid. Sectie moet nu uitwijzen of de man inderdaad aan de gevolgen van de mishandeling is overleden

Boos

De vechtpartij zit de buurtbewoners erg hoog. Ze zijn boos op de gemeente, omdat er volgens hen te weinig wordt gedaan aan de overlast. Ze willen dat de gemeente in actie komt. "Boos op de gemeente, op de politie, op handhavers. Dat krijg je automatisch, als zoiets gebeurt dat er met de vinger wordt gewezen," zegt een buurtbewoner na de bijeenkomst.

Beloftes

"Er is veel onrust, zeker na zo'n excessief voorval. De wijk moet zelf ook kijken wat er kan gebeuren. Straatcoaches bijvoorbeeld. Op hele korte termijn." De buurt verwacht van de gemeente dat er nu wordt doorgepakt, omdat er in het verleden ook al loze beloftes zijn gedaan, zo zeggen de bewoners. "Maar het is natuurlijk altijd te laat," aldus een bewoner.

Keihard

Volgens loco-burgemeester Bert Dauven was het een goede, maar zware bijeenkomst. "Het is keihard aangekomen, bij ons allemaal," zo zegt Dauven. "Het geeft natuurlijk onrust, maar het is nu echt zaak om samen te kijken hoe we verder gaan. Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Meneer Evers was een fijne man en onze aandacht gaat nu uit naar de familie en de buurt."

Complex

Volgens Dauven is er in het verleden al gekeken hoe de overlast van de hangjongeren kan worden aangepakt. "Er is emotie naar de gemeente toe en dat is ten dele begrijpelijk. We gaan de projecten die zijn gestart doorvoeren. Het zijn vaak ook hangjongeren uit andere gemeentes, dus het is een hele complexe zaak. Ik hoop in ieder geval dat het allemaal niet voor niets is geweest. Afschuwelijk." zo verzucht de loco-burgemeester.