Opnieuw fikse strafeis voor Jos van Rey

© ANP
Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een fikse straf geëist tegen Jos van Rey.
Als het aan justitie ligt krijgt de oud-wethouder van Roermond een gevangenisstraf van 2 jaar opgelegd. Verder eiste justitie dat hij 3 jaar lang geen functie als wethouder of gedeputeerde mag bekleden.

Verkiezingen

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar spreekt advocaat-generaal Theo de Jong zijn vrees uit dat Van Rey opnieuw wordt benoemd tot wethouder. "En dat moet worden voorkomen", zegt hij.
Audio: Eis Jos van Rey (14 nov 2017)
De eis is hetzelfde als anderhalf jaar geleden, toen de zaak voor het eerst onder de rechter kwam. Toen werd Van Rey uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.

Omkopen
De VVD-politicus zou zich jarenlang hebben laten omkopen door goede vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee vrienden gingen samen op vakantie, bezochten voetbalwedstrijden en maakten dure stedentrips.

Scheidslijn

Zakelijk en privé liepen volledig door elkaar, zo stelde het OM. "Als de scheidslijn vervaagt van wat puur zakelijk is, kan een wethouder zijn ambt niet meer met de vereiste onafhankelijkheid uitvoeren. Bij vriendschap moet juist afstand worden gecreëerd, bijvoorbeeld door een andere portefeuille te nemen."
Medeverdachte Piet van Pol hoorde eerder deze dag een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

Hoger beroep

De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey en Van Pol gingen in beroep.
Op 20 december is de uitspraak.