Lage waterstand Maas: langere wachttijden bij sluizen

© Erwin Minkenberg
Scheepvaart in Limburg moet vanwege de lage waterstand in de Maas mogelijk rekening houden met langere wachttijden bij de sluizen.
Rijkswaterstaat heeft maandag besloten dat er vanwege de lage waterstand in de Maas nog maar beperkt geschut wordt, omdat er anders te veel water verloren gaat. Het beperkt schutten geldt ook voor Noord-Brabant.

Wachttijd

Wanneer een sluis wordt bediend, gaat er veel water verloren. Om dit te beperken heeft Rijkswaterstaat besloten pleziervaart en beroepsvaart met hun boten bij elkaar te laten komen en ze vervolgens samen door een sluis te laten gaan. De wachttijd kan oplopen tot maximaal vier uur.

Lage afvoer

Volgens Rijkswaterstaat heeft de lage afvoer van de Maas vooralsnog geen consequenties voor vrachtschepen met betrekking tot de diepgang. Dit omdat de Maas en de kanalen gestuwd zijn. Verder is het volgens Rijkswaterstaat een voordeel dat er vanwege de vakantie maar weinig beroepsvaart is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!